Son dönemde, rengiyle çocukların gözdesi olan bir dondurma var. Rengi mavi. Albenisi de, renginde saklı. Ama göründüğü kadar masum değil bu dondurmalar. Uzmanların uyarısı bu. Ciddiye almakta da fayda var.
"İtalyan karameli veya şirinler adıyla satılıyor, son zamanlarda ise özellikle çocukların favorisi bu mavi dondurmalar..."
"Ama aslında göründüğü kadar masum değil çünkü içeriğindeki maddeler yüzünden aslında bu dondurmayı çocuğunuza yedirirken ona birazcık da hiperaktivite ve dikkat eksikliği yedirmiş oluyorsunuz"
Üstelik, tek zararı bunlar da değil. Trakya Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma mavi gıda boyasının hücre hasarına da neden olduğunu ortaya koydu.
Aydan Dalbastı / Gıda Mühendisi
"Gıda boyaları doğal olanlar ve sentetik olanlar şeklinde ikiye ayrılıyor bahsi geçen boya da sentetik bir boya. Belirtilen miktarların üzerinde ve kontrolsüz kullanıldığında hücre hasarı ve dolayısıyla pek çok aslında hastalığa, sağlık problemine de sebebiyet verebiliyor"
Aydan Dalbastı / Gıda Mühendisi
"Dondurma üretiminde türk gıda kodeksi'ne göre 2 ayrı tebliğ var biri dondurma tebliği biri yenilebilir buzlu ürünler tebliği. Gıda boyası kullanılan dondurmaların bir çoğu da aslında ikinci tebliğe göre üretilen ürünler. Bununla ilgili tebliğde aslında bir sınırlama yok sade dondurma haricinde gıda boyasının kullanımına izin var"
Uzmanlar; bu nedenle dondurma tüketiminde en risksiz seçimin; sade dondurma olduğuna dikkat çekiyor.
Aydan Dalbastı / Gıda Mühendisi
"Açık dondurmada sade ya da vanilyalı dediğimiz dondurmalarda gıda boyası kullanılma ihtimali yok zaten yasak"